1r ARBORÈTUM DE LA CONCA DEL GAIÀ

09/06/2021

1r ARBORÈTUM DE LA CONCA DEL GAIÀ

El dissabte dia 5 de juny, coincidint just amb el dia del Medi Ambient, l'Ajuntament de les Piles juntament amb l'Associació de la Sínia, vàrem crear el 1r ARBORÈTUM DE LA CONCA DEL GAIÀ. La jornada va començar esmorzant coca en formats individuals per agafar forces per plantar tota la vegetació prevista a la llera del riu. Seguidament, l'Hèctor, l'Andrea i la Montse ens van fer una explicació de totes les plantes i arbustos que anàvem a plantar explicant les seves característiques els seus noms i de més: sarga, saulic, boix grèvol, aranyó, roser silvestre, noguerola, matabou, tamariu, viola bruixa, tortellatge, freixe de fulla petita, jonc...
Des dels més petits fins als més grans van estar netejant i picant la terra, per fer forats i poder plantar a terra, sempre assessorats pels membres de la Sínia que anaven ensenyant als més petits com aprendre a fer-ho bé. També es va tallar un arbre que era exòtic que hi havia de fa anys, i es va netejar part de la vegetació que toca al pont.
Per últim, es van deixar anar dues parelles d'ànecs, perquè visquin aquí en aquest indret tan boniquet, i d'aquí a un mes hi haurà noques perquè protegeixin als ànecs de les guineus.
Aquesta jornada és la primera fase de l'Arborètum, a principis de la tardor farem la segona intervenció, on fins a la Font de Llorac, plantarem 25 arbres més, característics de la zona del riu Gaià.
Aquest arborètum és una mostra de tota la flora que hi trobem al llarg del riu Gaià, i aquí les Piles, hem volgut fomentar la importància del medi ambient, i d'anar coneixent bé el nostre entorn, per tal de poder-lo cuidar com cal.
Dins del marc de la setmana de la Natura, aquest dissabte vinent dia 5 de juny, també hem preparat un taller de pintar: pintem el pont de l'arborètum de la conca del Gaià. On entremig de l'actuació de la fase 1 i la fase 2, hi ha un pont de formigó on la carretera passa per sobre, i que hem decidit integrar-lo en aquest ambient. Grans i petits, dissabte podran pintar els ambients que s'hi preparen. En entrar al pont es representarà la flora i la fauna d'aquesta zona de nit, amb parts pintades amb pintura fotoluminescent, i més endins del pont, s'hi representarà la zona de dia. Aquest taller està impartit per la Noemí d'Ateliers (@ateliers_noemi), i hi col·labora Diputació de Tarragona.