Biure

Biure de Gaià

A la banda meridional del terme es troba el poble de Biure de Gaià (647 m. d'altitud), al peu de la serra de Montclar, comunicat per un curt tram de la carretera comarcal de Montblanc a Manresa

El castell de Biure fou bastit el s. XI, però ha sofert moltes reformes que li donen un caire de palau. És una de les visites obligades de la comarca. L'església, d'estil barroc, du la data de 1782 i la creu de Malta a la dovella de la portalada. A la vora hi ha una artística creu de terme de finals del s. XV.

 

RESSENYA HISTÒRICA

Documentalment apareix amb el nom de Benviure. Al s. XI formava part del castell de Montclar i al segle XII s'hi establí l'orde de l'Hospital, que hi fundà una de les seves primeres cases a la comarca.

L'església de Sant Joan, de l'esmentat orde, es troba documentada ja al 1151. Va ser objecte de diverses donacions per part dels senyors, els Aguiló. Aquesta casa hospitalera passà a formar part de la comanda de Cervera. Els hospitalers ampliaren el seu patrimoni amb diverses donacions efectuades al llarg dels segles XII i XIII. A poc a poc l'ordre va prenent possessió del territori fins aconseguir la seva total jurisdicció, l'any 1380, quan el prior de Catalunya, Fra Guillem de Guimerà, la compra a la corona.

El castell, contruït al segle XI, ha sofert molts afegits i reformes. Actualment té un caire de palau-castell modern. N'havien estat castlans els Biure.

De l'antiga església romànica no en queda cap resta. L'actual fou bastida al s. XVIII, d'estil barroc. Conserva una creu processional d'argent, d'estil gòtic.

També és interessant una artística creu de terme, probablement de finals del segle XV, restaurada el 1973.

INFORMACIÓ TURÍSTICA
 

Les Piles. Baixa Segarra. Alt Gaià.

Ajuntament de Les Piles 

tel. 977 88 10 88
turismelespiles@lespiles.cat

Vols rebre informació turística i cultural de les Piles?

DEMANA-LA AQUÍ!